Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


Uwe Becker, met bijdragen van Esmé Cartens, Jasper Rischen en Eline van Schaik
Het Obama experiment. Hoop in tegenslag
ISBN: 9789055893065
Aantal Pagina's: 152
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 15,00
Uitgever : Het Spinhuis
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
Dit boekje over centrale aspecten van Barack Obama’s eerste jaar als Amerikaanse president is afkomstig uit de academische wereld, maar bedoeld voor een breed publiek. Het beschrijft en bediscussieert de belangrijkste ontwikkelingen van het jaar 2009 zoals de hervorming van de gezondheidszorg en de oorlog in Afghanistan en plaatst ze in de context van de Amerikaanse politiek en samenleving.
Obama’s presidentschap is een experiment in meerdere opzichten: een zwarte president, een president met betrekkelijk weinig bestuurlijke ervaring en vooral een president die programmatisch linkser en idealistischer is dan de meerderheid van de Amerikanen en, zo lijkt het, zelfs de meerderheid van de Democratische leden van het Congres. Is dat vol te houden? Is er in het eerste jaar al een kloof tussen Obama’s verkiezingsprogramma en daadwerkelijk beleid ontstaan? Hoeveel verandering – Change we can believe in – is er al geweest? Kan de regering Obama het verzet van conservatief Amerika binnen en buiten het Congres wel aan?
‘Hoop’ is er nog steeds zoals de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan Obama in oktober 2009 illustreert, maar de obstakels die op zijn weg liggen zijn evenzeer duidelijk geworden. Na de hervorming van de gezondheidszorg, als ze lukt misschien toch een aardig staaltje van de kunst van het mogelijke, zal o.a. de oorlog in Afghanistan Amerika en bondgenoten voor een groot dilemma blijven stellen. Vanwege Afghanistan in Afghanistan blijven belooft weinig succes, kost slachtoffers en is duur, maar vertrekken vergroot het gevaar dat de situatie in Pakistan, een land dat over een atoombom beschikt, uit de hand loopt met alle mogelijke gevolgen van dien.
Ondanks dat dit boek gedragen wordt door sympathie voor de doelstelling van Obama om een aantal zaken fundamenteel aan te pakken, wordt het tegelijk gekenmerkt door het streven een kritische evaluatie te presenteren en verwachtingen in een realistisch perspectief te plaatsen.

Uit de inhoud:
Volledige inhoudsopgave

Over de auteur(s):
Uwe Becker is universitair hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Recente boeken van hem zijn: Employment Miracles (red., met Herman Schwartz), Amsterdam University Press 2005; Politicologie. Basisthema’s & Nederlandse Politiek (red., met Philip van Praag), Het Spinhuis 2006; Open Varieties of Capitalism, Palgrave Macmillan 2009.

Esmé Cartens, Jasper Rischen en Eline van Schaik studeren Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en hebben allen deelgenomen aan Barrack Obama’s verkiezingscampagne.