Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISH



Geavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


Stefan Ruysschaert
Met de controleur aan tafel - Weetjes over eten en drinken. 2de, geactualiseerde en uitgebreide uitgave
ISBN: 9789046610848
Aantal Pagina's: 183
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 24,00
Uitgever : Maklu-Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
Hoe interessant en uitdagend de fiscaliteit ook is, soms is het ook leuk om eens iets anders te doen. Dat was de gedachte die leefde bij de auteur om zichzelf en anderen aan te zetten om eens de tijd te stoppen en lekkere gerechten te bereiden. Alles begint met de liefde voor het product, voeg er geduld en leergierigheid aan toe en je ontdekt al snel de passie van een ambachtsman in de chef-kok.

Tijd nemen voor gezelligheid is in de huidige maatschappij waar het iedereen aan tijd ontbreekt niet zo evident. In dit boek vindt de lezer een persoonlijke selectie van eenvoudige gerechten die bij een goed glas voor een gezellige sfeer zullen zorgen.

De auteur kon het toch niet laten om de btw-regels rond spijzen en dranken in herinnering te brengen aan de lezer. En samen met de regels rond de geregistreerde kassa zijn die niet zo evident.

En hij zorgt voor de nodige weetjes die op een feest aan tafel of aan de toog stof voor reflectie geven…

Geniet van dit boek in al zijn aspecten!

2de, geactualiseerde en uitgebreide uitgave

Uit de inhoud:
Inleiding
1. Horeca en de regels van de geregistreerde kassa
2. Aftrek van btw voor spijzen en dranken
3. Btw-aftrek bij de organisatie van evenementen
4. Is gaan eten op restaurant fiscaal aftrekbaar?
5. Mag je met de controleur gaan eten?
6. Welke vennootschapsvorm kiezen voor een horecazaak?
7. HORECA-weetjes

7.1. Waarom heet een kapsalon een “kapsalon”?
7.2. Waarom heet een bitterbal een “bitterbal”?
7.3. Wat is het oudste restaurant ter wereld?
7.4. Waarom klinken we met de glazen?
7.5. Waarom heet een pizza Margherita een pizza “Margherita”?
7.6. Waar komt de frikandel vandaan?
7.7. Wat is mycryo?
7.8. Waarom heeft de gewone vork in het bestek vier tanden?
7.9. Waarom eten Chinezen met stokjes?
7.10. Wat is de oorsprong van: “Leven als God in Frankrijk”?
7.11. De onduidelijke oorsprong van de friet
7.12. Het favoriete gerecht van Napoleon – Kip Marengo
7.13. Het favoriete gerecht van Hitler – Forel met botersaus of gevulde duif?
7.14. Château Cheval Blanc 1947: de duurste fles
7.15. De huidige paus is een goede kok
Drie recepten uit Eten met Franciscus
Spaghetti met gehaktballetjes
Risotto op z’n Piemontees
Gevulde inktvis

7.16. Welke is de grootste “guilty pleasure” van de auteur van dit boek
7.17. Tien minder smakelijke weetjes over je eten op restaurant
7.18. Wat is het onderscheid tussen bouillon, fond en semi-glace?
7.19. Wat is umami?
7.20. Kookworkshops en kok aan huis
7.21. Kreeften en btw
7.22. Hoe maak je een vleesfakkel?
7.23. Wat is het recept van de oudste soep?
7.24. Waarom gooien we met rijst op een huwelijk?
7.25. Hoe smaakt menselijk vlees?
7.26. De meest giftige vis is de kogelvis
7.27. Waar komen tomaten vandaan?
7.28. Wat is het duurste fruit ter wereld?
7.29. Wist je dat appelsienen drijven in het water?
7.30. Wie heeft het theezakje uitgevonden?
7.31. Klopt de 5 seconden-regel inzake bacteriën voor voedsel dat op de grond is gevallen?
7.32. Wortels zijn goed voor de ogen: klopt dit wel?
7.33. La Grande Bouffe: dé cultfilm over eten en drinken
7.34. Wie heeft de club sandwich uitgevonden?
7.35. Welke voeding bederft nooit?
7.36. Wat is het onderscheid tussen pommes fondantes en pommes duchesses?
7.37. Hoe maakt men de cocktail van James Bond 007: shaken, not stirred
7.38. Hoe maak je de beste croque monsieur?
7.39. Hoe maak je een lekkere bruschetta?
7.40. De Canarische eilanden – mojo rojo en mojo verde
7.41. Wat is er speciaal aan de zeeduivel en zeewolf?
7.42. De magie van citroen
7.43. Het verhaal achter “sot l’y laisse”
7.44. Saus “Véronique”
7.45. Bloedworst: what’s in a name?
7.46. Skinny taste: meer dan de moeite waard
Gerechten
- Aperitieven
Campari orange
Champagne
Kir
Moscow Mule
Paradise
Bearnaisesaus
Beurre blanc
Chimichurri
Hollandse saus
Mayonaise met de mixer
Mosterdsaus
Pepersaus
Tartaarsaus
Vinaigrette
Agnes Sorèl crème
Aspergesoep
Brunoisesoep
Courgettesoep
Crécysoep (wortelsoep)
Choisyroomsoep (slasoep)
Kreeftensoep (Bisque)
Pompoensoep
Waterkerssoep

- Voorgerechten, hoofdgerechten en bijgerechten
Ajuinconfituur met foie gras
Artisjokken met feta en zwarte olijven
Asperges op zijn Vlaams
Bloemkool op zijn Vlaams
Blinde vink met boontjes
Boeuf bourguignon
Boleten met boter en look
Eekhoornbrood (eetbaar maar de minst lekkere boleet)
Gewone heksenboleet
Netstelige heksenboleet (giftig)
Satansboleet (erg giftig) (witte hoed, rode voet, NIET eten!)
Kastanjeboleet
Bouletten met tomatensaus en frieten
Bouletten met ricotta en oregano
Cannelloni met kippengehakt en ricotta
Carpaccio van rund met truffelolie
Caesarsalade
Chili con carne
Coq-au-vin met kroketten
Coquilles met pastis en rijst
Courgetti(ni) met scampi en erwtjes
Croque monsieur of madame met geraspte wortelen en mayonaise
Duif clamart
Eend met appelsiensaus
Escargot de Bourgogne
Fazant met fine champagnesaus, witloof en fijne frieten
Gamba met pernod, dragon en feta
Garnaalkroketten
Gazpacho
Gepaneerde vis met verse tartaarsaus (Goujonnettes)
Gehaktballen met boontjes en gekookte aardappelen
Gevulde paprika met rijst
Griekse salade
Goulash
Groenten macédoine met scampi en mozzarella
Hamburger met kip en avocado
Kabeljauw met mousselinesaus en jonge spinazie
Kabeljauw met prei en garnalen
Kabeljauw met witte wijnsaus met garnaaltjes en puree
Kabeljauw “en papillote”
Kalfsblanquette met pomme château
Kalfszwezeriken met witloofpuree
Karnemelkstampers met een gepocheerd ei en papsaus
Kip met basilicum en rijst
Kip met curry en rijst
Kip met kurkuma, dragon en erwtjes en snijbonen
Kip met salade en tomaten en frieten
Kippenreepjes met koriander
Konijn met bier
Kraai met rode wijn saus met sjalotten en puree
Kreeft met boter en dragon in de oven
Lam met erwtjes en wortelen met muntsaus
Luikse salade
Luikse balletjes
Maatjesharing met tomaten en boontjes
Orloffgebraad
Ossobuco met tagliatelli
Ovenschotel met gehakt, puree en snijbonen
Ovenschotel met gehakt en venkel
Penne alla puttanesca
Penne alla boscaiola
Pistolet met gehakt
Pomme moscovite
Quiche met zalm en prei
Ratatouille
Risotto met wilde champignons
Rog met kappertjes, bruine boter en puree
Rundsbrochette Stroganoff
Rosbief met worteltjes en erwtjes en puree
Salade van aardappel, appel, zure room en haring
Salade Niçoise
Scampi met Marsala en rijst
Spaghetti bolognese
Spaghetti “alla Norma”
Spaghetti “alla carbonara”
Steak met pepersaus, salade en dikke frieten (pont neuf)
Steak met rodewijnsaus en sjalotten
Steak (gegrild) met kruidenboter
Steak tartaar
Toast champignons
Toast met gerookte zalm
Thaise kip met rode curry en rijst
Tomaat garnaal met frietjes
Tong Dugléré
Tong op Oostendse wijze met frieten
Tournedos Rossini
Varkenshaasje met mosterdsaus en puree
Vispannetje met puree
Vogelnestjes
Vol-au-vent met frieten en cresson
Vlaamse stoverij met frieten
Waterzooi (Gentse)
Waldorfsalade
Witloof met kaas en hesp
Wortelen met parmezaan en truffelvinaigrette
Wraps met groenten en kip
Zalmsalade met farfale, mayonaise, komkommer en paprika
Zwarte woud salade

- Desserten
Coupe Brésilienne
Coupe kolonel
Dame Blanche
Kaastaart (New Yorkse cheesecake)
Sabayon met frambozenbier
Tiramisu
Vanille-ijs met aardbeien en meringue


Over de auteur(s):
Stefan Ruysschaert is beroepshalve met fiscaliteit bezig maar schreef zich intussen in bij een koksschool, meer bepaald bij Spermalie in Brugge. Elke les leert hij bij maar zijn motto is dan ook “quidquid discis tibi discis”.