Rateb Shabo
Achter deze muren. Inkijk in het Syrische gevangeniswezen (1983-1999)


ISBN:9789085750758
Aantal Pagina's:343 blz.
Prijs: €25,00
Uitgever: Cyclus
 

Over het boek:
Een Syrische jongen raakt in de ban van linkse overtuigingen, net als zijn oudste broer. Onder het regime van Hafez al-Assad, de vader van de huidige president van Syrië, zijn die ideeën verboden en vijf dagen na zijn 20ste verjaardag, toen hij in zijn derde jaar geneeskunde zat, wordt hij gearresteerd door de veiligheidsdienst. Zestien jaar brengt hij daarna door in de gevangenis. In dit boek beschrijft hij de ondervragingen, de folteringen, maar ook: Wat betekent het om de mooiste jaren van je leven in de gevangenis door te brengen? Hoe ga je om met die zee van tijd? Hoe geef je nog zin aan je leven?

Het boek neemt de lezer mee van een kleine gevangenis te midden van Damascus, zonder enige vorm van medische zorg, naar een moderne gevangenis aan de randen van de stad, die is gebouwd volgens de voorschriften van Human Rights Watch. Vervolgens, en dat was de grootste klap, gaat het naar de Wastijns gevangenis van Tadmur, waar de gevangene geen enkele recht heeft, zelfs geen recht op leven. Maar zelfs in Tadmur overwint het leven. De gevangenen mogen er geen agenten aankijken, ze moeten altijd de blik op de grond richten, en toch kunnen ze zelfs daar soms lachen. Ze vluchten naar de hoeken van de slaapzaal, waar ze niet te zien zijn als de bewaker door het luik (Sharaka) kijkt. Ze spelen, wisselen poëzie uit of delen hun herinneringen. Als er leven zou zijn na de dood, dan is het zonder twijfel hier… De grote vraag blijft: Hoe kan de gevangene het leven hernemen na de gevangenis? Zal hij zijn studie hervatten om zich te specialiseren in chirurgie? Hoe kan hij liefhebben? En ook, hoe kijkt hij naar het Syrië van vandaag? Is er hoop in het land van de zon?
 
Over de auteur(s):
Rateb Shabo is een Syrische NKO-chirurg, arts en schrijver, geboren in Syrië in 1963. Al vroeg in zijn leven werd hij aangetrokken door de linkse ideologie die inging tegen de dictatuur, waardoor hij op 20-jarige leeftijd werd gearresteerd. Hij heeft meer dan zestien jaar in de gevangenis doorgebracht, waaronder drie en een half jaar in de gruwelijke militaire gevangenis van Tadmur/Palmera. Shabo vertaalde vele boeken uit het Engels naar het Arabisch en schrijft nog altijd voor Arabische kranten. Bij het uitbreken van de Syrische Revolutie in 2011 kwam hij weer in het vizier van het regime. Hij kreeg een uitreisverbod en is dan samen met zijn gezin naar Libanon gevlucht. De Franse Staat heeft hem in 2014 een speciaal visum verleend. Sindsdien woont hij als politieke vluchteling in Frankrijk, en zet hij zijn schrijfwerk voort. Lena Al Ahmad is juriste en werkt als gerechtelijke en officiële vertaler-tolk bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen en voor de Dienst Vreemdelingenzaken. In die hoedanigheid komt zij voortdurend in contact met vluchtelingen en hun schrijnende verhalen. De gruwel en wreedheden die deze mensen meemaakten, raken haar tot in het diepste van haar ziel. Zij is afkomstig uit Syrië en kan niet zomaar aan de zijlijn blijven staan. Het verhaal van Rateb Shabo ligt haar nauw aan het hart, er is haar dan ook veel aan gelegen zijn verhaal wereldkundig te maken.